Hledání na blogu
Nejnovější komentáře
Bez komentáře

Bílý čaj

Příběh bílého čaje

Bílý čaj byl po dlouhá staletí nazýván nápojem císařů, protože jeho pěstování bylo a je velmi náročné, a proto si jej mohli dopřát pouze bohatí.
Bílý čaj je druh čaje, který prochází jen slabou oxidací. Podle klasifikace stupně oxidace je bílý čaj na druhém místě po zeleném čaji, asi 5–7% oxidace.
Své jméno dostal podle jemných stříbřitě bílých chloupků na neotevřených pupenech čajovníku. Snahou u bílého čaje je udržovat čajový list ve formě, ve které roste na keři.
Bílý čaj se objevil dlouho před zeleným čajem, ale první písemné záznamy o bílém čaji pocházejí z 12. století, za vlády dynastie Song. Důvodem je skutečnost, že bílý čaj byl původně používán výhradně jako lék. Později si čaj našel své místo v buddhistických rituálech a začal se konzumovat jako ušlechtilý nápoj.


Technologie výroby

Bílý čaj se pěstuje a vyrábí hlavně v horách čínské provincie Fu-ťien v nadmořské výšce 1 000 až 2 200 metrů. A dále také ve východním Nepálu, na Tchaj-wanu, v severním Thajsku, Galle (Jižní Srí Lanka) a v Indii.
Čaj se sklízí selektivně, od poloviny března do začátku dubna, ručně, brzy ráno od 5 do 9 hodiny. Počasí by mělo být jasné a slunečné. Sběratelé čaje během sklizně nesmí jíst cibuli, česnek, koření, pít alkohol apod., aby aroma nezkazilo vůni listů čaje.
U bílého čaje se sbírají nejmladší nepoškozené a ještě nerozvinuté listy. Po sklizni se listy nechají přirozeně zavadnout ve stínu a poté schnou pod sluncem. Pokud při výrobě bílého čaje povětrnostní podmínky neumožňují jeho sušení na slunci, pak se suší čaj uvnitř, ale takový čaj je mnohem horší kvality, než je popsáno výše. Bílý čaj se nepraží ani nefermentuje, uchovává si tak svoje typické aroma, které ho odlišuje od ostatních druhů čajů. Toto šetrné zpracovávání umožňuje poupatům si udržet vysokou koncentraci antioxidantů, jako mají čerstvé čajové listy a proto jsou jeho účinky na lidský organismus tak příznivé.

Bílý čaj se nekonzumuje bezprostředně po výrobě, měl by být nejméně měsíc starý, zlepší se tak jeho vlastnosti díky chemickým procesům probíhajícím hluboko v listu. Zároveň však takový čaj netoleruje dlouhé skladování.
Bílý čaj má z čajů nejmenší obsah kofeinu, zhruba 15 mg na šálek. Například černý čaj obsahuje 40 až 60 mg, zelený čaj 20 až 30 mg.

 Z našich čajů doporučujeme bílý čaj Pai Mu Tan.

Zanechat komentář
zanechte odpověď
Chcete-li přidat komentář, přihlaste se.

Menu

Sdílet

QR kód

Nastavení

Vytvořte si bezplatný účet pro používání seznamů přání

Přihlásit se

Vytvořte si bezplatný účet pro ukládání oblíbených položek.

Přihlásit se