Hledání na blogu
Nejnovější komentáře
Bez komentáře

Černý čaj

Černý čaj
Černý čaj se dnes pěstuje po celém světě. V Číně mu říkají „červený čaj“. Černým čajem se nazývá čínský Puer (Puerh).

Jak se vyrábí černý čaj....
Proces přeměny listu z čajového keře na hotový čaj pro přípravu nápoje zahrnuje tři hlavní kroky:

  • Sušení
  • Válcování
  • Oxidace

 Zpočátku se listy suší, což trvá 4 až 8 hodin. Tento krok je stejný, jako u výroby zeleného čaje. 

Další fází je válcování. Úkolem válcování je narušit listové buňky a uvolnit co nejvíce čajové šťávy z listů. Při tom se čajové polyfenoly smíchají s čajovými enzymy, což zajišťuje normální oxidaci.
Válcování lze také provádět ručně a tento čaj se nazývá „ortodoxní“, nebo strojově. Ruční válcování je možná ještě časově náročnější proces, než ruční sběr čaje.
Postup je následující: vezme se do ruky „koláč“ listů o tloušťce asi centimetr, zkroutí se do „klobásy“ a začíná „válcování“ (nejvhodnější analogií je vyvalování těsta, například na knedlíky).
Válcování se častěji provádí podél stěn vany / koše, nebo na speciálních stolech či deskách, které se podobají valše. Válcování by mělo trvat, dokud listy nezmění barvu ze zelené na tmavě zelenou, což znamená, že jsou nasycené vlastní šťávou. Ruční metodou se zpracovávají dražší typy čaje.
Čaj válcovaný stroji je označen jako „CTC“  který se překládá jako „rozdrcení, mletí, kroucení“ a dokládá tak, že jde o čaj z listů nízké kvality zpracovaný strojově.
Takto zpracované listy následně prochází oxidací 20 až 30 minut i déle . V této fázi listy čaje začínají rozvíjet typickou vůni a chuť černého čaje, jejich barva tmavne a probíhají další procesy (polyfenol oxidáza), které dávají čajovému nápoji typickou oranžově červenou barvu. Poté dojde k vysušení při vyšší teplotě  a tím i k zastavení oxidace.
V závislosti na odrůdě se přidávají další kroky zpracování - řezání, třídění podle velikosti čajových listů, nebo přidávání přísad, jako je ovoce, bylinky, nebo aroma (např. u čaje Earl Grey se přidává bergamotové aroma).

Zanechat komentář
zanechte odpověď
Chcete-li přidat komentář, přihlaste se.

Menu

Sdílet

QR kód

Nastavení

Vytvořte si bezplatný účet pro používání seznamů přání

Přihlásit se

Vytvořte si bezplatný účet pro ukládání oblíbených položek.

Přihlásit se