Charakteristika:
Země původu: Kuba
Způsob zpracování zrna: mokrá metoda
Balení : sáček 250g.
Arabika z ostrova Kuba s nízkou úrovní kyselosti a jemnou, vyváženou chutí.
Oblast: Sierra Maestra
Výška: 600–800 metrů nad mořem
Kuba je jednou z mála káv Arabica, která má relativně nízkou kyselost, přitom je to docela jemná káva s dobrou sladkostí, která se hodí ke střednímu a tmavšímu pražení.
Klasifikace kubánské kávy se provádí podle velikosti. Z nám známých - Serrano nejmenší velikost (15 a více), následovaná Altura (16 a více), Turquino (17/18), Extra Turquino (18+). V naší paměti (v posledních letech měli jsme v sortimentu Turquino, Altura, Serrano) není mezi těmito odrůdami žádný velký chuťový rozdíl.
O dodavateli:
Tato káva se pěstuje v centrální oblasti ostrova Kuba. Krajina je nádherná s horní plošinou Escambray a kopci, nazývanými také „Křišťálové hory“. Tento název pochází z půdy bohaté na krystaly a křemen v této oblasti.
Plantáže se nacházejí na nejvyšších náhorních plošinách, v nadmořské výšce asi 600-800 metrů nad mořem. V posledních letech došlo k mnoha aktivitám na zlepšení kvality výrobků. Všechny kávovníky rostou zcela ve stínu stromů, což je chrání před častými dešti.
Po ruční sklizni a následném třídění je Cuba Serrano Lavado zpracováno mytým způsobem. Na Kubě nejsou malé produkce kávy. Veškerou výrobu vede CubaExport, potravinářská exportní společnost založená v 60. letech kubánským ministerstvem zahraničních věcí. Kubánská káva je proto výhradně státním majetkem.
Kubánská káva obsahuje všechny typické znaky karibské kávy. Pohoří Sierra Maestra poskytuje ideální podmínky pro pěstování kávovníků. Cuba Serrano Lavado má kouřovou chuť připomínající kubánské doutníky a lehké sladké tóny kakaa, káva je bohatá a aromatická.
Původ kubánské kávy lze vysledovat až k prvnímu kávovníku, který představil José Antonio Gelabert v roce 1748; průmysl však začal vzkvétat až o 50 let později, kdy se na Kubě usadili francouzští kolonisté prchající před haitskou revolucí. Tyto kávovníky našly dokonalý domov v nejúrodnější půdě a klimatu.