
Dárkový box čajů La via del Té Firenze, 30 sáčků

Ocelová flexibilní hadice 100 cm, 3/8 FF...

Ocelová flexibilní hadice 50 cm, 3/8 FF...

Co znamenají pojmy „bezkofeinový čaj“, „čaj bez kofeinu“ apod.?
Zcela jistě jste narazili na pojmy jako“ „bezkofeinový čaj“, „čaj bez kofeinu“, „Decaffeinated Tea“, „Caffeine-Free Tea“? Není to ale totéž.
Caffeine-Free Tea nebo „čaj bez kofeinu“
Toto označení bývá na obalech čajů, které přirozeně neobsahují vůbec žádný kofein. Jsou to bylinné čaje např. s obsahem máty, heřmánku a podobně, čaje ovocné nebo čaj Rooibos, připravovaný z druhu keře Čajovce kapského (Aspalathus linearis), pěstovaného v Jižní Africe.
„Decaffeinated Tea“ nebo „bezkofeinový čaj“
Kofein z takto označených čajů se odstraňuje. Čaje, které projdou procesem odstranění kofeinu ve skutečnosti ještě obsahují malé množství kofeinu, i když velmi, velmi malé, obvykle jeho obsah nepřekračuje 0,1%.
A jak se vyrábí bezkofeinový čaj, který mohou konzumovat i lidé citliví na kofein, lidé s hypertenzí nebo těhotné ženy?
Všechny čajové lístky obsahují přirozeně kofein. Jeho obsah závisí na odrůdě čajovníku, typu sklizených lístečků a sezóny sklizně a stupni oxidace. Nejvíce kofeinu obsahují mladé lístečky a pupeny.
Černý čaj s nejvíce oxidovanými lístky obsahuje nejvíce kofeinu. Jeho hladina klesá u méně oxidovaných čajů, jako např.Oolong, zelené a bílé čaje.
Existuje více metod pro odstranění kofeinu z čaje. Každá má své výhody i nevýhody. Nejvíce používané jsou dvě metody, které stručně zde popisujeme.
První metoda je chemická cesta, za použití látky s názvem ethylacetát. Čajové lístky se namáčí do roztoku této látky cca na 10 hodin, ta prochází čajovými lístky a váže na sebe kofein. Tato metoda se používá již dlouhou dobu a je relativně levná.
Druhým způsobem odstraňování kofeinu z čaje je extrakce pomocí CO2. Čajové lístky se v komoře naplněné CO2 vystaví působení velkého tlaku po dobu cca 10 hodin. Tato metoda je dražší než předchozí, ale tímto procesem čaj nepřichází o žádné vlastnosti a kvalitu. Metoda ponechává v čajových lístcích cca 90% počátečního obsahu antioxidantů, oproti 20% u metody s působením ethylacetátu.
Dále existují ještě metody za použití extrakce vodou nebo methylenchloridu.
Nejprve se prosím přihlaste.
Přihlásit seKliknutím na „Rozumím“ umožníte tomuto webu, aby se přizpůsobil Vašim osobním preferencím a souhlasíte s využitím údajů pro remarketingové účely. Více informací >>> zde <<<
Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost
Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
|
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
|
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné
|
Vytvořte si bezplatný účet pro používání seznamů přání
Přihlásit seVytvořte si bezplatný účet pro ukládání oblíbených položek.
Přihlásit se