
Dárkový box čajů La via del Té Firenze, 30 sáčků

Ocelová flexibilní hadice 100 cm, 3/8 FF...

Ocelová flexibilní hadice 50 cm, 3/8 FF...

Pro přípravu kávy je mlýnek stejně důležitý jako kávovar. Mletí přímo ovlivňuje extrakci a tím i chuť a vyváženost nápoje. Výběr dobrého mlýnku na kávu není snadný: musíte se rozhodnout pro typ mlecích kamenů, jejich materiál, průměr a účel.
Hlavním úkolem mlýnku, je namlít co nejhomogennější kávu, ve které jsou všechny částice co do velikosti co nejvíce stejné. Pokud jsou namleté částečky velmi odlišné velikosti, pak voda extrahuje více látek z malých částic a méně z velkých. V důsledku toho získáme chuťově nevyvážený šálek kávy.
Nožové mlýnky jsou nejjednodušším typem mlýnků na kávu. Hlavní jejich součástí je komora, uvnitř které se nože otáčejí vysokou rychlostí.
Mlýnek je v mnoha ohledech podobný mixéru a produkuje extrémně nestejnorodé částečky. Nebudeme se dále zabývat tímto typem mlýnků, protože jde o nejhorší volbu pro přípravu kávy.
Ploché kameny mají tři typy řezných ploch. První rozdrtí zrna, druhé po rozdrcení melou velké částice kávy. Třetí „nařežou" částečky kávy na požadovanou hrubost, načež káva se odvádí do výstupního kanálu, nebo do zásobníku mleté kávy.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
se velmi málo otupují, což znamená, že mají delší životnost. Jde však o křehký materiál, takže při nárazu tvrdého cizího předmětu, který se nedopatřením dostal do zrnkové kávy, hrozí jejich prasknutí. Také produkují více jemných částeček a je tak obtížnější připravit dobré espresso.
Mezi výrobci mlýnků jsou keramické mlecí kameny oblíbené díky jejich relativně nízké ceně.
Mám si vybrat mlýnek na kávu s ocelovými nebo keramickými kameny?
Záleží na tom, jaký druh kávy budete připravovat. Pro espresso doporučujeme zvolit ocelové mlecí kameny před keramickými, protože rozdíl v chuti připravené kávy je citelný.
Průměr mlecích kamenů.
Čas mletí porce, rovnoměrnost a teplota mleté kávy závisí na průměru mlecích kamenů. Pokud se kameny přehřívají, částečky kávy se v mlýnku mohou připéci, což má za následek spálenou chuť espressa. Barista navíc musí často upravovat hrubost mletí, protože z důvodu zahřívání kamenů v závislosti na roztažnosti kovu, se mění i velikost namletých částeček kávy.
Nejprve se prosím přihlaste.
Přihlásit seKliknutím na „Rozumím“ umožníte tomuto webu, aby se přizpůsobil Vašim osobním preferencím a souhlasíte s využitím údajů pro remarketingové účely. Více informací >>> zde <<<
Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost
Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
|
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
|
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné
|
Vytvořte si bezplatný účet pro používání seznamů přání
Přihlásit seVytvořte si bezplatný účet pro ukládání oblíbených položek.
Přihlásit se