Soubory cookie nám pomáhájí v kvalitním a bezproblémovém provozu webových stránek. Používáním našich stránek vyjadřujete plný souhlas s použitím souborů cookie.

Akceptuji

Co znamenají pojmy „bezkofeinový čaj“, „čaj bez kofeinu“ apod.?

 Zcela jistě jste narazili na pojmy jako“ „bezkofeinový čaj“, „čaj bez kofeinu“, „Decaffeinated Tea“, „Caffeine-Free Tea“?  Není to ale totéž.

Caffeine-Free Tea nebo „čaj bez kofeinu“
Toto označení bývá na obalech čajů, které přirozeně neobsahují vůbec žádný kofein. Jsou to bylinné čaje např. s obsahem máty, heřmánku a podobně, čaje ovocné nebo čaj Rooibos, připravovaný z druhu keře Čajovce kapského (Aspalathus linearis), pěstovaného v Jižní Africe.
„Decaffeinated Tea“ nebo „bezkofeinový čaj“
Kofein z takto označených čajů se odstraňuje. Čaje, které projdou procesem odstranění kofeinu ve skutečnosti ještě obsahují malé množství kofeinu, i když velmi, velmi malé, obvykle jeho obsah nepřekračuje 0,1%.

 A jak se vyrábí bezkofeinový čaj, který mohou konzumovat i lidé citliví na kofein, lidé s hypertenzí nebo těhotné ženy?
Všechny čajové lístky obsahují přirozeně kofein. Jeho obsah závisí na odrůdě čajovníku, typu sklizených lístečků a sezóny sklizně a stupni oxidace. Nejvíce kofeinu obsahují mladé lístečky a pupeny.
Černý čaj s nejvíce oxidovanými lístky obsahuje nejvíce kofeinu. Jeho hladina klesá u méně oxidovaných čajů, jako např.Oolong, zelené a bílé čaje.

 Existuje více metod pro odstranění kofeinu z čaje. Každá má své výhody i nevýhody. Nejvíce používané jsou dvě metody, které stručně zde popisujeme.
První metoda je chemická cesta, za použití látky s názvem ethylacetát. Čajové lístky se namáčí do roztoku této látky cca na 10 hodin, ta prochází čajovými lístky a váže na sebe kofein. Tato metoda se používá již dlouhou dobu a je relativně levná. 
Druhým způsobem odstraňování kofeinu z čaje je extrakce pomocí CO2. Čajové lístky se v komoře naplněné CO2 vystaví působení velkého tlaku po dobu cca 10 hodin. Tato metoda je dražší než předchozí, ale tímto procesem čaj nepřichází o žádné vlastnosti a kvalitu. Metoda ponechává v čajových lístcích cca 90% počátečního obsahu antioxidantů, oproti 20% u metody s působením ethylacetátu.

Dále existují ještě metody za použití extrakce vodou nebo methylenchloridu.

Plantáž čajovce kapského


Odběr novinek