Hledání na blogu
Nejnovější komentáře
Bez komentáře

Pojmy OXIDACE a FERMENTACE. Čím vlastně čaj prochází?

Pojmy OXIDACE a FERMENTACE. Čím vlastně čaj prochází?

Zcela jistě jste se již setkali u čaje s pojmy „oxidace“, „fermentace“.  A to často i s oběma pojmy najednou v jediném článku popisujícím výrobu čaje. Je to obecně a značně rozšířená chyba nesprávného používání pojmů nebo jejich záměny.

Jak je to tedy správně? Co který pojem znamená a jakým procesem tedy čaj prochází?

OXIDACE,
je proces působení kyslíku na čajové enzymy uvolněné nadrcením čajových listů. Černý, zelený a částečně oxidovaný čaj se liší způsobem i dobou oxidace, za kontrolované teploty a vlhkosti, která vede k chemickým změnám v čajových lístcích a způsobuje jejich tmavnutí.


FERMENTACE,
je proces kvašení, přeměny látek za působení mikroorganismů. Drtivá většina čajů (výjimky existují) prochází oxidací a ne fermentací. Fermentaci známe např. při výrobě vína z hroznů, nebo jogrtů z mléka.

Bohužel pojem fermentace je u výrobců a prodejců čaje tak zažitý, že se často stále používá jak v literatuře, tak i v popisu vyrobeného a prodávaného čaje.

Zanechat komentář
zanechte odpověď
Chcete-li přidat komentář, přihlaste se.

Menu

Sdílet

QR kód

Nastavení

Klikněte pro více produktů.
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si bezplatný účet pro používání seznamů přání

Přihlásit se

Vytvořte si bezplatný účet pro ukládání oblíbených položek.

Přihlásit se