Pojmy OXIDACE a FERMENTACE. Čím vlastně čaj prochází?
Pojmy OXIDACE a FERMENTACE. Čím vlastně čaj prochází?
Zcela jistě jste se již setkali u čaje s pojmy „oxidace“, „fermentace“. A to často i s oběma pojmy najednou v jediném článku popisujícím výrobu čaje. Je to obecně a značně rozšířená chyba nesprávného používání pojmů nebo jejich záměny.
Jak je to tedy správně? Co který pojem znamená a jakým procesem tedy čaj prochází?
OXIDACE,
je proces působení kyslíku na čajové enzymy uvolněné nadrcením čajových listů. Černý, zelený a částečně oxidovaný čaj se liší způsobem i dobou oxidace, za kontrolované teploty a vlhkosti, která vede k chemickým změnám v čajových lístcích a způsobuje jejich tmavnutí.
FERMENTACE,
je proces kvašení, přeměny látek za působení mikroorganismů. Drtivá většina čajů (výjimky existují) prochází oxidací a ne fermentací. Fermentaci známe např. při výrobě vína z hroznů, nebo jogrtů z mléka.
Bohužel pojem fermentace je u výrobců a prodejců čaje tak zažitý, že se často stále používá jak v literatuře, tak i v popisu vyrobeného a prodávaného čaje.