Neni šálek jako šálek ...a šálek na espresso už vůbec ne.
Neni šálek jako šálek ...a šálek na espresso už vůbec ne.
Vzhled a tvar správného espresso šálku nejsou nahodilé.
<span ">V nabídkách prodejců najdete speciální šálky na espresso různých tvarů - od klasického kužele se zúženým dnem až po válcovité a různé designérské kousky.
Espresso šálek má objem cca mezi 60 až 90 ml. Tajemství espresso šálku však není v jeho vzhledu, ale uvnitř. Vnější design může být složitý, ale vnitřní tvar šálku musí být v podobě vajíčka. Právě zaoblená forma jeho dna, nebo chcete-li dno vejčitého tvaru, umožní zachovat aroma a cremu, hustou a jemnou pěnu na povrchu kávy, již od okamžiku, kdy probíhá extrakce kávy. Důležité jsou i silné stěny a dno šálku, které nahříváním na ploše kávovaru akumulují velké množství tepla a to pomáhá udržovat cremu, aroma a kávu co nejdéle teplou. Na ohřívací ploše kávovaru by měly šálky stat dnem dolů, aby se co nejvíce nahřály a okraje zůstaly méně teplé a nedošlo k popálení rtů.