Hledání na blogu
Nejnovější komentáře
Bez komentáře

Tipy jak připravit domácí kávovar pro letní provoz

Léto je tady a s ním přichází teplé dny a vysoká vlhkost. I když milujeme slunečné počasí, náš domácí kávovar může během tohoto období čelit určitým problémům. Zvýšená teplota a vlhkost vytváří ideální podmínky pro růst bakterií a plísní, což může ovlivnit chuť kávy a celkový stav kávovaru. Proto je důležité věnovat čas správné přípravě a údržbě stroje. Zde je několik kroků, které doporučujeme dodržovat:

1. Důkladné čištění.
Je nezbytné kávovar důkladně vyčistit. Rozložte všechny odnímatelné části, jako je nádržka na vodu, filtry, násypka na zrnkovou kávu, varnou jednotku a mlecí mechanismus. Tyto části omyjte teplou vodou, případně čistícím prostředkem, podle instrukcí v uživatelském návodu dodávaným s výrobkem. Ujistěte se, že všechny části jsou následně důkladně opláchnuty a osušené.

Při čištění nádoby na vodu nepoužívejte žádné abrazivní prostředky nebo houbičky, které mohou poškrábat povrch. Nezapomínejte na důkladné čištění násypky na zrnkovou kávu od zbytků kávových olejů.

Tipy na čistící prostředky:

https://kava.musetti.cz/cistici-chemie/puly-bar-igienic-1l

https://kava.musetti.cz/cistici-chemie/puly-grind-hopper-cleaner-200-ml

2. Pravidelné doplňování-výměna vody.
V létě doplňujte vodu do nádržky kávovaru častěji a v menším množství. Nádržka se stojící vodou je ideálním prostředím pro růst bakterií a řas. Pokud je to možné, používejte filtrovanou vodu, která zlepšuje chuť kávy a také snižuje tvorbu usazenin. Pokud jste nepoužívali kávovar déle než 3 dny, doporučujeme vyměnit vodu v nádržce a pořádně propláchnout vodní okruh. Dbejte na to, aby nádržka na vodu nebyla vystavená přímému slunci, což jinak násobně urychluje růst řas.


3. Výměna filtru. 

Nezapomínejte na pravidelnou výměnu filtru pro změkčení vody v nádržce. Nepřekračujte maximální dobu používání filtru! Na obalu filtru, nebo v přiloženém návodu najdete informaci, jak dlouho můžete filtr používat při dané tvrdosti vody. Používání filtru s pravidelnou výměnou značně prodlouží životnost vašeho kávovaru a jeho bezproblémové fungování.

Tipy na filtry a další úpravu vody:

https://kava.musetti.cz/uprava-vody

4. Údržba mlýnku.
Mlýnek na kávu je klíčovou součástí kávovaru. Během letních měsíců může vlhkost a teplota negativně ovlivnit čerstvost a kvalitu kávových zrn. Mlýnek je potřeba pravidelně čistit a kávová zrna skladovat v suchém prostředí při pokojové teplotě v uzavřeném obalu (nádobě), aby se omezil přístup vzduchu. Upozorňujeme, že zrnková káva do lednice nepatří, lehce totiž pohlcuje různé pachy, což ovlivní její chuť i aroma.

Tip na čistící prostředek pro mlýnky:

https://kava.musetti.cz/cistici-chemie/cleangrind-cistici-prostredek-pro-mlynky-joefrex-

5. Pravidelné odvápňování.
Tvrdá voda způsobuje usazeniny ve vodním okruhu kávovaru, což ovlivňuje jeho výkon a chuť kávy a má vliv na spolehlivost provozu stroje. Pokud kávovar má odvápňovací program (zjistíte v uživatelském návodu) a umožňuje tak použít odvápňovací prostředek, postupujte vždy podle pokynů výrobce v uživatelském návodu. Zajistíte tak optimální fungování kávovaru po celou dobu jeho životnosti.

Tip na odvápňovací prostředek:

https://kava.musetti.cz/cistici-chemie/odvapnovaci-prostredek-lujo-clean-750-ml


6. Skladování zrnkové kávy.
Káva by měla být skladována v těsně uzavřené nádobě nebo obalu, bez přístupu vzduchu, na suchém místě, při běžné pokojové teplotě a mimo dosah přímého slunečního záření. Vysoká teplota, vlhkost, přímé světlo, a zvláště přístup vzduchu způsobují ztrátu aroma a rychlou degradaci zrnkové kávy.

 

7. Čištění okruhu pro přípravu cappuccina.

Pokud váš kávovar disponuje parní tryskou nebo jiným systémem pro přípravu cappuccina a dalších mléčných nápojů, je třeba věnovat zvláštní pozornost jeho čištění. Po každém použití by měla být tryska nebo systém propláchnuta čistou vodou, aby se odstranily zbytky mléka. Na konci dne doporučujeme ponořit trysku do roztoku Puly Milk, aby se odstranily veškeré usazeniny a následně důkladně propláchnout trysku/systém čistou vodou, aby nezůstaly žádné zbytky čisticího prostředku.  

Tip na čistící prostředek pro mléčné cesty:

https://kava.musetti.cz/cistici-chemie?resultsPerPage=60

 

8. Kávovar a venkovní akce.

Pokud používáte kávovar ve venkovní pergole, altánu apod., doporučujeme na konci každého dne provést údržbu tak, jak je popsáno výše. Kávovar pak vždy přemístit do vnitřních uzavřených prostor. Divili byste se, kolika různým druhům zvířátek se kávovar zalíbí jako domeček nebo spižírna.   

 

Příprava kávovaru a jeho údržba není složitá, ale vyžaduje určitou pečlivost a pravidelnost. Důkladné čištění, dezinfekce a správná údržba jsou klíčem k tomu, aby váš kávovar fungoval optimálně a vaše káva chutnala skvěle i v horkých letních dnech. Nezapomínejte také na správné skladování kávy a pravidelnou výměnu vody, což pomůže udržet váš kávovar v perfektním stavu.

 

Zanechat komentář
zanechte odpověď
Chcete-li přidat komentář, přihlaste se.

Menu

Zavolejte nám

Nastavení

Vytvořte si bezplatný účet pro používání seznamů přání

Přihlásit se

Vytvořte si bezplatný účet pro ukládání oblíbených položek.

Přihlásit se