Hledání na blogu
Nejnovější komentáře
Bez komentáře

Co znamenají pojmy „bezkofeinový čaj“, „čaj bez kofeinu“ apod.?

Co znamenají pojmy „bezkofeinový čaj“, „čaj bez kofeinu“ apod.?

 Zcela jistě jste narazili na pojmy jako“ „bezkofeinový čaj“, „čaj bez kofeinu“, „Decaffeinated Tea“, „Caffeine-Free Tea“?  Není to ale totéž.

Caffeine-Free Tea nebo „čaj bez kofeinu“
Toto označení bývá na obalech čajů, které přirozeně neobsahují vůbec žádný kofein. Jsou to bylinné čaje např. s obsahem máty, heřmánku a podobně, čaje ovocné nebo čaj Rooibos, připravovaný z druhu keře Čajovce kapského (Aspalathus linearis), pěstovaného v Jižní Africe.
„Decaffeinated Tea“ nebo „bezkofeinový čaj“
Kofein z takto označených čajů se odstraňuje. Čaje, které projdou procesem odstranění kofeinu ve skutečnosti ještě obsahují malé množství kofeinu, i když velmi, velmi malé, obvykle jeho obsah nepřekračuje 0,1%.

 A jak se vyrábí bezkofeinový čaj, který mohou konzumovat i lidé citliví na kofein, lidé s hypertenzí nebo těhotné ženy?
Všechny čajové lístky obsahují přirozeně kofein. Jeho obsah závisí na odrůdě čajovníku, typu sklizených lístečků a sezóny sklizně a stupni oxidace. Nejvíce kofeinu obsahují mladé lístečky a pupeny.
Černý čaj s nejvíce oxidovanými lístky obsahuje nejvíce kofeinu. Jeho hladina klesá u méně oxidovaných čajů, jako např.Oolong, zelené a bílé čaje.

 Existuje více metod pro odstranění kofeinu z čaje. Každá má své výhody i nevýhody. Nejvíce používané jsou dvě metody, které stručně zde popisujeme.
První metoda je chemická cesta, za použití látky s názvem ethylacetát. Čajové lístky se namáčí do roztoku této látky cca na 10 hodin, ta prochází čajovými lístky a váže na sebe kofein. Tato metoda se používá již dlouhou dobu a je relativně levná. 
Druhým způsobem odstraňování kofeinu z čaje je extrakce pomocí CO2. Čajové lístky se v komoře naplněné CO2 vystaví působení velkého tlaku po dobu cca 10 hodin. Tato metoda je dražší než předchozí, ale tímto procesem čaj nepřichází o žádné vlastnosti a kvalitu. Metoda ponechává v čajových lístcích cca 90% počátečního obsahu antioxidantů, oproti 20% u metody s působením ethylacetátu.

Dále existují ještě metody za použití extrakce vodou nebo methylenchloridu.


Zanechat komentář
zanechte odpověď
Chcete-li přidat komentář, přihlaste se.

Menu

Sdílet

QR kód

Nastavení

Vytvořte si bezplatný účet pro používání seznamů přání

Přihlásit se

Vytvořte si bezplatný účet pro ukládání oblíbených položek.

Přihlásit se