Hledání na blogu
Nejnovější komentáře
Bez komentáře

MEZNÍKY V HISTORII KÁVOVARŮ

Historie kávy espresso je historií vylepšování kávovaru vynikajícími osamělými vynálezci, světově proslulými a malými společnostmi. Bezzera, Gaggia, La Cimbali, Rancilio, Gaggia, Faema, Saeco, Jura, DeLonghi a mnozí další se zapsali do historie espressa. Espressu trvalo 113 let, než se dostalo do vesmíru od vynálezu stroje na espresso Luigi Bezzerou.

 1901  Luiggi Bezzera. Přestože původní patent na rychlou extrakci kávy párou a horkou vodou získal Angelo Moriondo 16. května 1884, metoda nebyla zpočátku praktická a stroje na této bázi byly nalezeny pouze v bezprostřední blízkosti Turína. Bezzera tento koncept vylepšil a 19. prosince 1901 požádal o patent na své inovace. Bezzerův patent 153/94, 61707.

 1903 Desiderio Pavoni koupil Bezzerův patent. Začal experimentovat s teplotou a tlakem vody a páry při přípravě kávy. Nejlepší výsledek - tlak 8-9 bar. Bezzera a Pavoni spolupracují na vylepšení kávovaru.

1906 První espresso kávovar na světě („cafeé espresso“) je vystaven na mezinárodním veletrhu v Miláně. Jde o společný vývoj L. Bezzery a D. Pavoniho. Společnost Pavoni převzala komerční výrobu stroje na espresso s názvem „Ideal“.

1912 Založena firma La Cimbali

1927 Příchod espressa do USA. Newyorská Royal Cafe (NYC's Regio's Bar) koupila kávovar  La Pavoni. Tehdy instalované dvouskupinové stroje jsou k vidění dodnes.

1927 Roberto Rancilio) vyrobil svůj první kávovar  "La Regina"

1932 La San Marco se stal praotcem „Deco“ stylu v designu espresso kávovarů a ztělesnil jej v modelu „San Marco 900“ (La San Marco 900). Každý výrobce považoval za svou povinnost dodržovat tento styl. Styl přetrval až do 50. let.

1936 Založena firma Simonelli.

1937 Založena firma  JURA Elektroapparate AG- Švýcarsko

1938 M. Cremonesi vyvinul pístové čerpadlo, které pod tlakem dodávalo do kávového prášku horkou, ale ne vroucí vodu. Pístové čerpadlo zcela vyřešilo problém spálené chuti kávy, typický pro stroje Pavoni.

1938 Giovanni Achille Gaggia (1895–1961) požádal 5. září 1938 o patent (číslo patentu 365726) na první moderní kávovar, který měl být komerčně používán v kavárně. Stroj dodával horkou vodu do mleté kávy pod vysokým tlakem a produkovat "cremu", která je pro espresso jedinečná.

1946 Ernesto Valente založil firmu Faema

1947 První moderní stroj na espresso: Giovanni Achilli Gaggia představuje „stroj Gaggia Crema Caffe“. Byl to první stroj, který dodával vodu do kávy při tlaku 8 barů nebo více,  byl snadno ovladatelný a měl nízké náklady pro komerční použití.

1948 Založena firma Gaggia

1956 (cca) vyvinut "Gaggia Gilda" - dvoupákový pístový jednoskupinový stroj vhodný pro domácí použití.

1958 Uvedení na trh „La Marzocco Crema Espress“, jednopákový kávovar na espresso.

1961 Faema uvádí na trh revoluční stroj, model „E61“. Stroj soustředil všechny úspěchy inženýrství v oblasti přípravy espressa. Stroj měl výměník tepla, elektrické rotační čerpadlo a vnitřně vyhřívanou varnou jednotku. Vydány jsou také "Elektra Micro Casa a Leva" a "La Pavoni Europiccola" - kávovary na espresso pro domácí použití.

 

evolutsia.com

Zanechat komentář
zanechte odpověď
Chcete-li přidat komentář, přihlaste se.

Menu

Sdílet

QR kód

Nastavení

Vytvořte si bezplatný účet pro používání seznamů přání

Přihlásit se

Vytvořte si bezplatný účet pro ukládání oblíbených položek.

Přihlásit se