Hledání na blogu
Nejnovější komentáře
Bez komentáře

Mlýnky na kávu a mlecí kameny

Pro přípravu kávy je mlýnek stejně důležitý jako kávovar. Mletí přímo ovlivňuje extrakci a tím i chuť a vyváženost nápoje. Výběr dobrého mlýnku na kávu není snadný: musíte se rozhodnout pro typ mlecích kamenů, jejich materiál, průměr a účel.


Hlavním úkolem mlýnku, je namlít co nejhomogennější kávu, ve které jsou všechny částice co do velikosti co nejvíce stejné. Pokud jsou namleté částečky velmi odlišné velikosti, pak voda extrahuje více látek z malých částic a méně z velkých. V důsledku toho získáme chuťově nevyvážený šálek kávy.


Schopnost mletí stejnoměrných částeček je nejdůležitějším parametrem, podle kterého byste měli mlýnek na kávu vybírat. Nezapomeňte však na další vlastnosti: výkon, účelnost a snadnost použití.

Hlavní rozdíly mezi mlýnky na kávu.

Nožové mlýnky jsou nejjednodušším typem mlýnků na kávu. Hlavní jejich součástí je komora, uvnitř které se nože otáčejí vysokou rychlostí.


Mlýnek je v mnoha ohledech podobný mixéru a produkuje extrémně nestejnorodé částečky. Nebudeme se dále zabývat tímto typem mlýnků, protože jde o nejhorší volbu pro přípravu kávy.

 
  
Mlýnky s plochými mlecími kameny.

Ploché kameny mají tři typy řezných ploch. První rozdrtí zrna, druhé po rozdrcení melou velké částice kávy. Třetí „nařežou" částečky kávy na požadovanou hrubost, načež káva se odvádí do výstupního kanálu, nebo do zásobníku mleté kávy.

Kónické mlecí kameny zpracovávají zrna více drcením než řezáním.
Když se spodní mlecí kámen otáčí, jsou zrna posílána podél šroubových výřezů k řadě zubů. Ty drtí zrna na požadovanou velikost.
 
 
Rozdíly mezi plochými a kónickými mlecími kameny.
PLOCHÉ KAMENY:
+  Ploché mlecí kameny melou kávu rovnoměrněji než kónické, což přispívá k lepší přípravě kávy.
Mlýnek na kávu s plochými kameny má o něco nižší výkon (produkci) mleté kávy.
 
KÓNICKÉ KAMENY:
+ Nastavování hrubosti mletí je tolerantnější, protože širší spektrum velikostí částeček snižuje vliv na kvalitu připravované kávy, díky čemuž budete muset méně často upravovat nastavení mlýnku.
+ Kávomlýnky s kónickými kameny mají vyšší produktivitu než mlýnky s plochými kameny při stejné rychlosti otáčení
-  Kónické kameny vytvářejí o něco méně rovnoměrné mletí.
 
Z jakých materiálů jsou mlecí kameny vyrobeny?

Keramické mlecí kameny

se velmi málo otupují, což znamená, že mají delší životnost. Jde však o křehký materiál, takže při nárazu tvrdého cizího předmětu, který se nedopatřením dostal do zrnkové kávy, hrozí jejich prasknutí. Také produkují více jemných částeček a je tak obtížnější připravit dobré espresso.

Mezi výrobci mlýnků jsou keramické mlecí kameny oblíbené díky jejich relativně nízké ceně.
 
 
  
Ocelové mlecí kameny se vyrábí v různých kvalitách. Jejich ostří se časem otupuje, což vede ke zhoršení kvality mletí, zahřívání mleté kávy a snížení výkonu (produkce) mleté kávy. Pro zvýšení odolnosti proti opotřebení, jsou mlecí kameny někdy potaženy titanem nebo karbidem wolframu. Takové mlecí kameny jsou dražší, ale budou se muset měnit méně často: pokud se doporučuje měnit ocelové mlecí kameny každých 500–1000 kg (v závislosti na výkonu mlýnku a doporučení výrobce mlýnku), pak potažené mlecí kameny můžou mít životnost i 3x delší.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mám si vybrat mlýnek na kávu s ocelovými nebo keramickými kameny?

Záleží na tom, jaký druh kávy budete připravovat. Pro espresso doporučujeme zvolit ocelové mlecí kameny před keramickými, protože rozdíl v chuti připravené kávy je citelný.

Průměr mlecích kamenů.

Čas mletí porce, rovnoměrnost a teplota mleté kávy závisí na průměru mlecích kamenů. Pokud se kameny přehřívají, částečky kávy se v mlýnku mohou připéci, což má za následek spálenou chuť espressa. Barista navíc musí často upravovat hrubost mletí, protože z důvodu zahřívání kamenů v závislosti na roztažnosti kovu, se mění i velikost namletých částeček kávy.

Čím větší je průměr kamenů, tím větší je výkon (produkce) mletí, menší možnost přehřátí kamenů a rovnoměrnější mletí.

Na průměru mlecích kamenů také závisí hrudkování namleté kávy, které negativně ovlivňuje extrakci. Hrudkování je častější u plochých kamenů malého průměru a méně časté u kónických kamenů nebo plochých kamenů velkého průměru.



S jakým průměrem kamenů vybrat mlýnek na kávu?

Záleží na tom, jaký výkon potřebujete. Pro domácnost nebo provozovnu s malou návštěvností, může být průměr mlecích kamenů mlýnku malý, pro provozovny s vysokou návštěvností je velký průměr mlecích kamenů mlýnků prostě nezbytný.
 
Článek byl zpracován na základě materiálů společností Mazzer a Mahlköenig.
 
Zanechat komentář
zanechte odpověď
Chcete-li přidat komentář, přihlaste se.

Menu

Sdílet

QR kód

Nastavení

Vytvořte si bezplatný účet pro používání seznamů přání

Přihlásit se

Vytvořte si bezplatný účet pro ukládání oblíbených položek.

Přihlásit se