Mlýnky na kávu a mlecí kameny
Pro přípravu kávy je mlýnek stejně důležitý jako kávovar. Mletí přímo ovlivňuje extrakci a tím i chuť a vyváženost nápoje. Výběr dobrého mlýnku na kávu není snadný: musíte se rozhodnout pro typ mlecích kamenů, jejich materiál, průměr a účel.
Hlavním úkolem mlýnku, je namlít co nejhomogennější kávu, ve které jsou všechny částice co do velikosti co nejvíce stejné. Pokud jsou namleté částečky velmi odlišné velikosti, pak voda extrahuje více látek z malých částic a méně z velkých. V důsledku toho získáme chuťově nevyvážený šálek kávy.
Schopnost mletí stejnoměrných částeček je nejdůležitějším parametrem, podle kterého byste měli mlýnek na kávu vybírat. Nezapomeňte však na další vlastnosti: výkon, účelnost a snadnost použití.
Hlavní rozdíly mezi mlýnky na kávu.
Nožové mlýnky jsou nejjednodušším typem mlýnků na kávu. Hlavní jejich součástí je komora, uvnitř které se nože otáčejí vysokou rychlostí.
Mlýnek je v mnoha ohledech podobný mixéru a produkuje extrémně nestejnorodé částečky. Nebudeme se dále zabývat tímto typem mlýnků, protože jde o nejhorší volbu pro přípravu kávy.
Ploché kameny mají tři typy řezných ploch. První rozdrtí zrna, druhé po rozdrcení melou velké částice kávy. Třetí „nařežou" částečky kávy na požadovanou hrubost, načež káva se odvádí do výstupního kanálu, nebo do zásobníku mleté kávy.
Keramické mlecí kameny
se velmi málo otupují, což znamená, že mají delší životnost. Jde však o křehký materiál, takže při nárazu tvrdého cizího předmětu, který se nedopatřením dostal do zrnkové kávy, hrozí jejich prasknutí. Také produkují více jemných částeček a je tak obtížnější připravit dobré espresso.
Mezi výrobci mlýnků jsou keramické mlecí kameny oblíbené díky jejich relativně nízké ceně.
Mám si vybrat mlýnek na kávu s ocelovými nebo keramickými kameny?
Záleží na tom, jaký druh kávy budete připravovat. Pro espresso doporučujeme zvolit ocelové mlecí kameny před keramickými, protože rozdíl v chuti připravené kávy je citelný.
Průměr mlecích kamenů.
Čas mletí porce, rovnoměrnost a teplota mleté kávy závisí na průměru mlecích kamenů. Pokud se kameny přehřívají, částečky kávy se v mlýnku mohou připéci, což má za následek spálenou chuť espressa. Barista navíc musí často upravovat hrubost mletí, protože z důvodu zahřívání kamenů v závislosti na roztažnosti kovu, se mění i velikost namletých částeček kávy.
Na průměru mlecích kamenů také závisí hrudkování namleté kávy, které negativně ovlivňuje extrakci. Hrudkování je častější u plochých kamenů malého průměru a méně časté u kónických kamenů nebo plochých kamenů velkého průměru.
S jakým průměrem kamenů vybrat mlýnek na kávu?
Záleží na tom, jaký výkon potřebujete. Pro domácnost nebo provozovnu s malou návštěvností, může být průměr mlecích kamenů mlýnku malý, pro provozovny s vysokou návštěvností je velký průměr mlecích kamenů mlýnků prostě nezbytný.